Marvellous alles behalve epic

We gaan iets nieuws doen moet Bos Theaterproducties gedacht hebben. Laten we een musical maken over superhelden. Geen rare gedachte in een tijd waarin de ene na de andere superheldenfilm een hit is in de bioscopen. Met dezelfde makers van het knettergekke, maar absoluut geslaagde Watskeburt?! – de musical waren de verwachtingen hooggespannen. Is Marvellous echt zo epic en cool zoals de producent belooft? Onze recensietitel doet iets anders vermoeden…

De voorstelling gaat over een net iets te effectief groepje superhelden. Want nadat elke schurk verslagen is, heeft de groep superhelden niks meer te doen. Ze zijn genoodzaakt zichzelf op te heffen en een ‘gewone’ baan te vinden. De één schopt het tot burgemeester van het bruisende Boxel, maar niet voor iedereen blijkt het zo gemakkelijk. Kiki Verweij (Keja Klaasje Kwestro) heeft namelijk veel moeite met het suffe burgerbestaan. Ze besluit met hulp van haar nerdy en handige buurjongen (Daniel Cornelissen) een nieuwe schurk te creëren. Niks ernstigs, maar net goed genoeg om het superhelden bestaan weer op te pakken. Maar de nieuwe schurk blijkt toch niet zo controleerbaar als gedacht. Natuurlijk gaat daarna even alles mis, maar komt het uiteindelijk weer goed!

Het script (Peter van de Witte) van Marvellous schiet alle kanten op. Is de voorstelling vooral grappig? Een parodie op het genre superhelden of juist een eerbetoon? Het blijft onduidelijk tot het einde. Aan scheldwoorden geen gebrek, en grofgebekte superhelden zijn natuurlijk best grappig. Het effect dooft snel en het dieptepunt is wel de nodeloze lompe grappen over kinderporno. Maar het meeste publiek is dan allang de draad kwijt, en dat is misschien maar goed ook. De vechtscènes hebben niet als doel grappig over te komen, maar zijn traag en de ‘serieuze’ momenten bieden geen context om echt indruk te maken. Dit alles maakt Marvellous al snel een samengeraapt zooitje.

De castleden halen eruit wat erin zit en roeien met de riemen die ze hebben. Vocaal maakt niemand in de cast echt indruk, en de niet-bijster interessante muziek (Peter van de Witte) blijft dan ook niet hangen. Dat maakt Marvellous muzikaal ook nauwelijks interessant. Opvallen doen hoofdrolspelers Keja Klaasje Kwestro en Daniel Cornelissen met hun droge humor en scherpe timing. Alle grappen komen voort uit dit duo, maar dit is te weinig om een voorstelling op te dragen.

Het idee van een musical over de superhelden van nu was een leuk idee. Maar is het nu een parodie of een komisch eerbetoon? Of moet het publiek geraakt worden en moet er een boodschap overgebracht worden? Vragen waar je na afloop geen antwoorden op hebt en waardoor duidelijk is dat het script niet geslaagd is. De cast doet zijn best, maar de voorstelling valt niet te redden. De paar leuke grappen zijn té sporadisch om Marvellous epic en cool te maken. Jammer, want het had leuk kunnen zijn.