Musical over Johan Cruijff volgend jaar in première

Tom de Ket en het management van Johan Cruijff werken samen aan een musical over Johan Cruijff. 14 de musical zal op zaterdag 25 september 2021 in het nieuwe AFAS Theater in Leusden in première gaan.

Het management van de in 2016 overleden Johan Cruijff is betrokken bij de ontwikkeling van de voorstelling. Carole Thate: “14 de musical is voor ons een inspirerend, nieuw avontuur. We worden meegenomen in het hele ontwikkelingsproces. Zo is aan het verzoek om Johan in de voorstelling vooral veel te laten praten en voetballen, maar niet te laten zingen, direct gehoor gegeven. We hebben er het volste vertrouwen in dat het een kwalitatief zeer sterke voorstelling wordt.”

Tom de Ket maakte van het levensverhaal van de legendarische nummer 14 met een paradoxale persoonlijkheid, een script dat gaat over ambitie, liefde, vriendschap maar ook over jaloezie, eenzaamheid en verraad. De Ket koos voor het genre musical, maar wel in een vorm die past bij de eigenzinnigheid van de sporter. 

Zo zien we Cruijff wel voetballen, maar zingt hij zelf niet, bevat de voorstelling rock, klassiek en hiphop en is de vormgeving een uitdagende combinatie van digitale projecties en fysieke decorstukken. Cruijffs vrouw Danny, een van de eerste vrouwen die in de media bekend werd als spelersvrouw én een heel belangrijke rol speelde in het leven van Cruijff, krijgt een grote rol in de voorstelling. Haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgde er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp, werd wie hij was.

14 de musical zal vanaf september 2021 te zien zijn in het nieuwe AFAS Theater in Leusden. Het theater biedt ruimte aan 850 gasten en is voorzien van een eigen restaurant en de modernste theater- en klimaattechnologieën.