Annie in een nieuw jasje

Het verhaal van het roodharige weesmeisje Annie is in Nederland inmiddels al meerdere malen bewerkt tot musical. Toch gingen Theateralliantie en Mark Vijn Theaterproducties de uitdaging aan om de musical Annie wederom op de planken te brengen, maar dit keer in een geheel nieuw, cartoonesk jasje waarbij grote namen als Willemijn Verkaik en Edwin Jonker onderdeel uitmaken van de cast. Op 1 december 2019 ging deze vernieuwde musicalversie van Annie in première in het Chassé Theater in Breda. 

De musical Annie vertelt het verhaal van het roodharige weesmeisje Annie die vastbesloten is om haar ouders terug te vinden. In het weeshuis waarin ze verblijft is het geen pretje en samen met de andere weeskinderen komt ze in opstand tegen de gemene Miss Hannigan (Willemijn Verkaik). Wanneer de miljardair Oliver Warbucks (Edwin Jonker) Annie uitnodigt om bij hem kerst te vieren, krijgt haar leven een bijzondere wending. Zal het dan toch nog lukken om haar echte ouders terug te vinden? 

Met deze eigentijdse musicalversie van Annie, is het de producenten goed gelukt om een eigen wending te geven aan het welbekende verhaal. Het toneelbeeld, geïnspireerd op de strip ‘The Little Orphan Annie’ die in 1924 verscheen in een Amerikaanse krant, zorgt voor een kleurrijk en origineel decor waarbij zelfs aan de kleinste details is gedacht. De cartoonachtige setting lijkt ook gelijk de inspiratie te zijn geweest voor de wijze waarop geacteerd wordt. Net zoals in een stripverhaal worden de emoties van de cast erg uitvergroot in het acteerwerk, waardoor de personages af en toe net karikaturen lijken. Voor de volwassenen in de zaal kan dit wellicht overkomen als iets té overdreven acteerwerk, maar voor de kinderen daarentegen werkt het juist versterkend in het verhaalbegrip.

Ondanks dat het format waarin het verhaal gegoten is misschien niet voor iedereen even aansprekend is, doet dat de zang- en danskwaliteiten van de cast zeker niet ten onder. Ida Verspaandonk, die de rol van het weesmeisje Annie vertolkte tijdens de première, is een waar talent die letterlijk de show steelt. Helemaal wanneer ze het welbekende nummer ‘Morgen’ inzet, wordt duidelijk dat ze zangtechnisch al op een erg hoog niveau zit voor haar leeftijd. Dat Willemijn Verkaik goed kan zingen wisten we al, maar in de rol van Miss Hannigan lukt het haar toch weer om een andere kant van haarzelf te laten zien. Naast een sterke zang vergt deze rol namelijk ook veel acteerwerk en Willemijn weet hierin een heerlijke combinatie te maken tussen onnozel, gemeen en komisch. Het ensemble is met de strakke choreografieën een mooie en tevens onmisbare aanvulling op het geheel.   

Overall is deze hernieuwde versie van de musical Annie een leuk musicaluitje te noemen voor het gehele gezin. De cartoonachtige setting met de vele kleuren zal voor de kinderen erg aansprekend zijn en het uitvergrote acteerwerk zorgt voor een duidelijk verhaallijn die voor ieder gezinslid goed te volgen is. Tel daar het uitermate goede zang- en danswerk nog eens bij op en een echte familiemusical is geboren. Annie is tot en met 24 mei 2020 te zien in verschillende theaters door heel Nederland.