Koning van Katoren had langer mogen duren

Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) heeft na verschillende succesvolle voorstellingen dit jaar Koning van Katoren uitgekozen om op te voeren. Het populaire boek van Jan Terlouw werd al eerder verfilmd en ook is het verhaal bewerkt tot voorstelling voor jeugdtheaters. Het verhaal uit 1971 is voor deze musical ingekort en bewerkt. Koning van Katoren beleefde op 11 januari 2020 in het Zaantheater zijn première.

Sinds het overlijden van de koning heeft het land Katoren al 17 jaar geen koning meer. Een groepje strenge ministers bestuurt sindsdien het land. Stach wil graag koning worden, maar de ministers zijn hier fel op tegen. Zij geven Stach ogenschijnlijk onmogelijke opdrachten, die hij in verschillende plaatsen in Katoren moet uitvoeren. Wanneer hij deze opdrachten succesvol behaalt, mag Stach de koning van Katoren worden. 

Merijn Oerlemans in de rol van Stach speelt voor de tweede keer in een voorstelling van het NJMT. Hij zet een daadkrachtige Stach neer, die ook een gevoelig kant heeft, wanneer hij verliefd wordt op Kim, gespeeld door Saray Koel. Beiden laten horen dat nummers die zij ten gehore brengen goed bij hun stemmen passen. Stach ontmoet tijdens zijn opdrachten, die diverse maatschappelijke problemen aan de orde brengen, de inwoners van verschillende plaatsen. In Decibel lost Stach het vogelprobleem op. Dit vogelprobleem zorgt ervoor dat de inwoners die geen oorkleppen dragen wanneer de vogels overkomen, doof worden. Een bijzondere rol is hier weggelegd voor Phebe Meulenbroek, die door middel van gebarentaal haar zang en spraak ondersteund. Het contrast tussen de verschillende karakters die Meulenbroek in deze voorstelling neerzet, kan niet groter zijn: een bezorgde moeder en een extreem strenge minister. Het is bewonderenswaardig hoe zij dit uitvoert. Het spel en de zang van Linde Ammerlaan moet ook zeker genoemd worden in haar rol als burgemeester van Ekilibrië. Ten slotte kan er gesteld worden dat de hele cast van Koning van Katoren, hoe jong ook, vol overgave speelt en goed op elkaar is ingespeeld.

Het verhaal van Koning van Katoren werd eerder al verfilmd en opgevoerd door verschillende jeugdtheaters. Morssinkhof Terra Theaterproducties en het Nationaal Jeugd Musical Theater hebben ervoor gekozen om een nieuwe moderne bewerking van het verhaal te maken. De bewerking van Dick Feld, verantwoordelijk voor het script en de liedteksten, met de muziek van Fons Merkies en Floris Verbeij werd eerder in 2012 ook al gebruikt door Theater Terra. Soy Kroon speelde toen de rol van Stach. 

Publiek dat nog niet bekend is met Koning van Katoren zal echt even moeten inkomen: het verhaal is compact en komt vooral tijdens de eerste paar scènes gehaast over. De lengte van de voorstelling is vrij kort: 5 kwartier zonder pauze. Dit maakt de musical meer dan geschikt voor de doelgroep voor kinderen vanaf 8 jaar, maar om het verhaal begrijpelijker te maken, had de voorstelling best iets langer kunnen duren. Op deze manier was er bijvoorbeeld iets meer tijd geweest voor de prachtige schimmenspellen die tijdens bepaalde scènes te zien waren.

Koning van Katoren is een leuke, maar korte familiemusical. De voorstelling van het NJMT is nog tot en met mei 2020 in verschillende theaters in Nederland te zien.