Heerlijke nostalgie in concertante Haal het doek maar op

Begin dit jaar ging de nieuwe Nederlandse musical Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee in première, maar door de coronamaatregelen moest de tour vroegtijdig beëindigd worden. Na een lange periode van stilte is de musical terug in de theaters, dit keer in een concertante versie.

Toch zijn het niet alleen de Nederlandse liedjes uit de jaren 60, 70 en 80 die het publiek voorgeschoteld krijgt. Het verhaal over zes schnabbelartiesten op tournee loopt, ondanks dat een groot deel van de scènes geschrapt is, nog steeds losjes door het liedjesprogramma. De overgebleven, ingekorte scènes rijgen de liedjes van artiesten als Rob de Nijs, Willeke Alberti, Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot in een snel tempo effectief aan elkaar. En meer blijkt Haal het doek maar op niet nodig te hebben. 

De zeskoppige cast weet het nostalgische gevoel van de muziek perfect over te brengen, dat nog extra benadrukt wordt door de bijpassende danspasjes. Tony Neef bewijst wederom een fantastische verhalenverteller te zijn met nummers als ‘Het Dorp’ en ‘Telkens Weer’. Mariska van Kolck maakt indruk met haar vertolking van Bonnie St. Claire’s ‘Pierrot’. Naast de twee musicalveteranen zijn het vooral de vier jonge acteurs (Julia Berendse, Willemijn van Holt, David van den Tempel en Jordy van Loon) die een nieuwe draai weten te geven aan de klassiekers.

Een concertante versie van Haal het doek maar op blijkt een goede zet van De Graaff & Cornelissen Entertainment. Na het schrappen van scènes en het minimaliseren van het decor staat de Nederlandse muziek echt centraal. Wat samen met de muziek overblijft, is een heerlijk gevoel van nostalgie.