Nieuwe musical over Dreyfus affaire

Een onterechte veroordeling, corruptie, een klokkenluider en een geheime liefde. Dit zijn de ingrediënten voor de nieuwe Nederlandse musical ‘Man op Duivelseiland’ die op 13 juni haar wereldpremière zal beleven. Vijf jaar lang hebben auteur-componist Marco Neijenhuizen en coproducent Duco van den Bergh gewerkt aan dit bijzondere project. Voor dit Haagse duo lag de premièrelocatie voor de hand: in het sfeervolle theater Diligentia zal de rode loper uitgerold worden.

De musical vertelt het waargebeurde verhaal van de onterechte veroordeling van een Joods-Franse officier. Een gerechtelijk schandaal dat de Franse politiek rond 1900 in grote verlegenheid bracht. Onder regie van Marleen van der Loo en Rutger Bulsing wordt de musical in juni uitgevoerd door een grote cast van 30 acteurs. Omdat de muziek zo’n belangrijke rol speelt in de voorstelling, is het orkest 20-koppige orkest geïntegreerd in het decor zodat zij op het podium zichtbaar zijn.

De totstandkoming van de musical is een bijzonder verhaal. Vijf jaar lang hebben de Haagse initiatiefnemers gewerkt aan de realisatie van de voorstelling. Voor de productie ervan hebben zij Stichting Nieuw Theaterwerk opgericht. Met een steeds groter wordende groep van talenten en professionals hebben zij samen vanuit hun passie voor theater de productie stapje voor stapje ontwikkelt; van het schrijven, componeren en het maken van de orkestarrangementen tot aan het rond krijgen van de financiering en de realisatie van het spectaculaire decor. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en VSB fonds.

De musical beleeft haar première op 13 juni in theater Diligentia in Den Haag. Daarna nog te zien op 14 en 15 juni.