Aida in Concert is een waar spektakel

Ruim 15 jaar na de laatste musicalvoorstelling van Aida in Nederland vonden Stage Entertainment en Shows & Events de tijd rijp om dit prachtige verhaal opnieuw te vertellen en wel op unieke wijze. Na het succes van de openluchtconcerten van Elisabeth in Concert kon een tweede openluchtconcertvoorstelling niet uitblijven en dat werd dus Aida in Concert. Afgelopen donderdag 20 juni was de première waarbij hoofdrolspelers als April Darby, Willemijn Verkaik, Freek Bartels en Tony Neef straalden en een stukje Egypte naar Nederland brachten.   

Het verhaal gaat over Aida (April Darby), een prinses uit Nubië, die aan de oever van de Nijl gevangen genomen wordt door de Egyptische legerkapitein Radames (Freek Bartels). Niet wetende wie zij is, schenkt Radames haar als slavin aan zijn verloofde Amneris (Willemijn Verkaik), dochter van de farao. Wat volgt is een dramatisch, hartstochtelijk verhaal vol verwarring, onmogelijke keuzes en brandende liefde.

Zodra je het festivalterrein van het Autotron in ’s-Hertogenbosch betreedt, loop je tegen een aantal decorstukken van opgravingen aan en waan je je direct in het oude Egypte. Er is duidelijk goed gebruik gemaakt van de ruimte die het festivalterrein te bieden heeft. De tribune biedt een mooi uitzicht op het water, die de Egyptische Nijl moet voorstellen en tevens een belangrijke rol speelt bij verschillende nummers. Zo komt de cast op een spectaculaire manier aan op heuse speedboten en mogen de sierlijke fonteinen ook niet ontbreken. Naast water, worden ook de elementen lucht en vuur ingezet om het spektakel compleet te maken. Ondanks dat deze bijkomende elementen in sommige nummers misschien iets te overdreven kunnen zijn, geeft dit omliggende spektakel de performance en het podiumbeeld zeker net dat beetje extra. 

Het is overduidelijk dat de muziek van Elton John heerlijk in het gehoor ligt en al helemaal als het door een live orkest wordt gespeeld. De meerstemmige stukken van Freek, April en Willemijn zorgen voor kippenvel alom en ook de uithalen van April en Willemijn zijn vocaal sterk en zuiver. Daarnaast zorgt het ensemble ook voor een mooie toevoeging op het concert. Het is duidelijk dat ook zij hard hebben gerepeteerd in de vrij korte repetitietijd van twee weken. Niet alleen vocaal zijn zij goed op elkaar ingespeeld, maar ook de bijpassende choreografieën die zij uitvoeren zorgen voor een leuke afwisseling in de nummers. Enkele hoogtepunten van het concert waarbij duidelijk te zien was dat alles samenkwam waren ‘Mijn pakkie an’ en ‘Gezegend Nubië’. 

Na afloop van het concert spraken wij kort met Willemijn Verkaik. Ondanks dat ze vooraf nog best wel nerveus was, was het ook voor haar een geslaagde première. ‘Ik ben heel erg blij en heel erg tevreden dat het allemaal zo goed is gegaan’, zo zegt Willemijn. De rol van Amneris is voor Willemijn niet nieuw aangezien ze deze rol tien jaar geleden ook al in Duitsland heeft mogen vertolken in de musical Aida. Toch moest ook zij voor deze concertversie weer even opnieuw inkomen. Willemijn: ‘Het is sowieso heel anders omdat je bij de musicalversie heel vaak van een scène in een song gaat en nu moesten we met de songs alleen het verhaal vertellen’. 

Het duidelijk overbrengen van het verhaal door enkel gebruik te maken van de songs lijkt ook nog best een uitdaging te zijn. De liedjes met de liedteksten vertaald door Martine Bijl, zijn zeker vertellend maar tegelijkertijd ook af en toe lastig te volgen voor mensen die het verhaal van Aida nog niet zo goed kennen. Daarentegen maakt de prachtige muziek en het spektakel eromheen een hoop goed. Wie nog wil komen genieten van het openluchtspektakel van Aida in Concert moet snel zijn, want het is nog slechts tot en met 30 juni 2019 te zien op het Autotron in ’s-Hertogenbosch.