Tekstblok: Fun Home is zwaar maar prachtig

De autobiografische musical Fun Home is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Alison Bechdel. Op donderdag 25 juli 2019 ging de musical in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) in première. De voorstelling van de producent OpusOne is zowel een onderdeel van de zomerprogrammering van het ITA als van het culturele programma van Pride Amsterdam. 

Fun Home volgt het verhaal van Alison Bechdel (Renée van Wegberg) die bezig is met het schrijven van haar graphic novel (want alleen haar vader zou het een stripboek noemen). In dit proces blikt zij terug op scènes uit haar leven: Van kleine Alison (Lotta Pillitu) die samen met haar broertjes tussen de doodskisten van het uitvaartcentrum van hun vader speelt tot tiener Alison (Dominique de Bont) die ontdekt dat zij lesbisch is. Na Alison haar coming-out blijkt dat haar vader Bruce (Ad Knippels) ook homoseksueel is. Hij is hier echter nooit voor uitgekomen en hij probeert zich dan ook al heel zijn leven krampachtig aan de niet-werkelijke werkelijkheid van zijn gezinsleven vast te klampen. Vier maanden na de coming-out van zijn dochter pleegt Bruce zelfmoord. Door terug te kijken op haar leven, probeert Alison te begrijpen waarom hij dit gedaan heeft.

Direct valt het op hoe erg Renée van Wegberg op Alison Bechdel lijkt. Zowel de typerende bril als het kapsel, maar ook in de manier waarop zij zich over het toneel beweegt. Van Wegberg is bijna constant op het podium te zien, maar neemt vooral een observerende rol aan. Lotta Pillitu als kleine Alison en Dominique de Bont als tiener Alison dragen de rol van de opgroeiende Alison en zij doen dit beide met verve. Het enthousiasme waarmee Pillitu werkelijk iedere scène speelt en het neerzetten van de ongemakkelijkheid van het uit de kast komen van De Bont zijn werkelijk bewonderenswaardig. 

Ad Knippels speelt de rol van Bruce Bechdel, de vader van Alison. Knippels laat goed zien hoe het leven van een, met een vrouw getrouwde, homoseksuele man omtrent 1970 geweest moet zijn. Alle controle die Bruce verliest in het uiten van zijn seksualiteit wordt gebruikt om extra controle op zijn omgeving uit te oefenen. Een beklemmend gevoel krijg je er als toeschouwer van en dat is ook precies de bedoeling. 

Helen, Alison’s moeder, gespeeld door Marjolein Keuning, moet het destructieve gedrag van haar man allemaal maar aanzien. Keuning laat de machteloosheid en boosheid die gevoeld wordt door Helen duidelijk horen in het prachtige nummer ‘dag na dag’. 

De regie en vertaling liggen in de handen van Koen van Dijk. Hij heeft er samen met de cast voor gezorgd dat er een hele mooie voorstelling op de planken van het ITA staat, ondanks een minimale repetitieperiode en maar één try-out voorstelling. De thema’s die in Fun Home ter sprake komen zijn niet de lichtste. Echter worden onderwerpen als homoseksualiteit en zelfmoord op een weloverwogen manier onder de aandacht gebracht. Daarnaast wordt het stuk luchtiger door de nodige toegevoegde humor, want hoe maak je nu een goed reclamespotje voor een uitvaartmaatschappij?  

Fun Home is een prachtige voorstelling over serieuze onderwerpen, maar ook met de nodige humor. De voorstelling is nog maar tot en met 4 augustus te zien in het Internationaal Theater Amsterdam.