Mammoet komt dicht in de buurt van een spektakel

De leefgemeenschap Mammoet is op zoek naar hun ware ‘ik’. Op zaterdag 20 juli 2019 werden de gasten op de première van Mammoet meegenomen in deze zoektocht. Het theaterspektakel van Stichting Het Pauperparadijs vindt plaats in een pop-up openluchttheater in het Drentse Buinen met het oude Buinerveld als prachtig decor. 

“We moeten terug naar de oermens in onszelf”, is de gedachte van spiritueel leider Urdward (Paul R. Kooij). Om dit te bewerkstelligen laat hij zijn vrouw Freya (Gusta Geleijnse), zijn dochter Luna (Myrthe Burger) en de rest van zijn volgelingen scènes uit de oertijd naspelen: ‘’Hoe zijn we ooit eigenlijk op het idee gekomen om aan de mammoetjacht te beginnen?’’ en ‘’Wat is er nu eigenlijk echt gebeurd met het meisje van Yde?’’ zijn vragen die aan de orde komen in de zoektocht naar levenslessen uit het verleden. Door middel van deze ervaringen zouden wij ons ware zelf weer kunnen terugvinden. Maar de vraag is of dat wij, de moderne mens, wel echt meer in contact moeten komen met onszelf en de natuur om ons heen, of dat we daar eigenlijk toch niet meer geschikt voor zijn?

Regisseur Tom de Ket groeide op in het Drentse Assen dat hij samen met het boek Sapiens van historicus Harari gebruikte als inspiratiebron voor deze voorstelling. Het thema dat is gekozen voor deze musical kan op het eerste gezicht wat belerend en serieus overkomen, maar eenmaal gewend aan de setting, is het een mooi opbouwend verhaal met komische elementen. In de loop van de voorstelling merk je aan alles dat het verhaal niet goed kan aflopen. Echter blijft het tot het laatst spannend wie er tot zondebok bestempeld zal worden.

De cast bestaat uit een groot ensemble en de hoofdrollen zijn weggelegd voor onder andere Gusta Geleijnse, Johanna Hagen, Krisjan Schellingerhout en Tobias Nierop, die allen over een komisch talent beschikken. Paul R. Kooij is de perfecte persoon voor de rol van de charismatische Urdward, die steeds meer gaat geloven in zijn eigen verhalen. Myrthe Burger speelt onder andere zijn dochter, maar ook (het meisje van) Yde en Ericka uit de oertijd. Binnen deze drie uiteenlopende rollen laat ze zien wat voor vocalen en spel zij in huis heeft, en dat is zeker niet niks. Daphne Groot heeft een minder prominente hoofdrol, maar mag zeker niet vergeten worden. Haar zangkwaliteiten zijn in meerdere nummers te horen en deze zijn werkelijk bewonderenswaardig. 

Het decor waarin dit zich alles zich afspeelt is perfect passend bij de voorstelling. Drentse mythes komen letterlijk uit de aarde naar boven door de vele luiken die zich in het podium bevinden. Daarnaast wordt het oerlandschap van het Buinerveld naast prachtige achtergrond, ook als onderdeel van het decor beschouwd. Ten slotte, wanneer je geluk hebt met de weersomstandigheden trakteert het pop-up openluchttheater je ook nog eens op een prachtige zonsondergang, omdat de aanvangstijden van de voorstellingen daarop zijn afgestemd. Vanaf 28 augustus is de aanvang van de voorstelling bijvoorbeeld al om half 8.

Nu heeft het westen van het land vaak geluk als het om niet-reizende producties gaat. In het geval van Mammoet heeft het oosten van het land het beter voor elkaar. De vraag is: Is het het reizen waard? Wanneer je enige interesse hebt in geschiedenis, sektes, op zoek wilt naar het oermens in jezelf en/of een mooie zonsondergang, dan is Mammoet zeker een aanrader. Het theaterspektakel van Stichting Het Pauperparadijs is tot en met 15 september te zien op het Drentse Buinerveld.