The Book of Mormon: musicalniveau dat Nederland nog niet kent!

Op donderdag 3 oktober ging The Book of Mormon in première voor het Nederlandse publiek. Deze wereldberoemde voorstelling ging 8 jaar geleden al in première in New York en werd een enorm succes! The Book of Mormon heeft onder andere 9 Tony Awards gewonnen en heeft alle kaartverkooprecords verbroken in New York, Londen, Melbourne en Sydney!

Het is een eer dat The Book of Mormon nu te zien is in Nederland, want het is voor het eerst dat de voorstelling buiten een Engelstalig land (in originele versie) te zien is. Daarnaast is dit het begin van de Europese tour van de voorstelling.

The Book of Mormon  gaat over twee Mormoonse jongens die op een zendingsmissie naar Oeganda worden gestuurd om daar het volk te bekeren. Het gaat om Elder Kevin Price en Elder Arnold Cunningham, de eerste is ontzettend gemotiveerd om de beste te zijn en de tweede is vooral op zoek naar vriendschap. In Oeganda blijkt dat de bevolking totaal niet zit te wachten op het geloof, omdat hun leven toch alleen maar bestaat uit ellende. Lukt het de missionarissen uiteindelijk om deze mensen toch te bekeren?

De hoofdrollen van The Book of Mormon in Amsterdam worden vertolkt door Kevin Clay als Elder Price en Conner Peirson als Elder Cunningham. Zij hebben deze rollen eerder gespeeld op Broadway en tijdens de Amerikaanse tour. Tijdens de première speelde echter Alex James Hatton de rol van Elder Price.

The Book of Mormon is werkelijk een voorstelling van wereldniveau. Het verhaal zit goed in elkaar en de groep musicalacteurs staan optimaal te stralen. Het is duidelijk dat de totale cast goed is in alle drie de disciplines: zang, spel en dans. Het is dan qua niveau ook heel anders dan dat we gewend zijn in Nederland.

De mimiek en lichaamstaal van de cast is bijvoorbeeld zo intens sterk, dat het zelfs achterin de zaal overkomt. Samen met het spel en de dans is het soms wat over de top, maar dat maakt het misschien juist ook heel leuk. In deze voorstelling kan én past het gewoon. Het is in ieder geval iets dat je niet gauw terugziet bij onze eigen nuchtere Hollandse musicalacteurs.

The Book of Mormon is echt een musical-musical, maar wel met een rauw randje. Het Mormoonse geloof bestaat natuurlijk echt, maar wordt in deze voorstelling aardig belachelijk gemaakt. Sowieso is de humor vrij hard en zoekt het echt bepaalde grenzen op met opmerkingen over bijvoorbeeld ras en geaardheid. Zelfs Adolf Hitler komt voorbij. Je moet ervan houden, maar dan is het ook echt wel heel grappig.

Ook qua decor is er niet ingehouden. Wanneer Elder Price en Elder Cunningham in Oeganda belanden, waan je je echt even in Afrika. En in de ‘Spooky Mormon Hell Dream’ van Elder Price wordt alles uit de kast getrokken om het zo absurd mogelijk te maken. Combineer dat met heerlijke Afrikaanse muziek en dans of juist absurdistische kostuums en je bent in een andere wereld.

The Book of Mormon neemt je mee naar een niveau van musical dat je nog niet eerder hebt gezien in Nederland. Het is goed, origineel en ijzersterk. Eigenlijk mag je dit gewoon niet missen! The Book of Mormon is nog tot en met 27 oktober te zien in theater Carré.