Showponies 2: succestrein Alex Klaasen dendert door

Alex Klaasen wil graag nog één keer uit de kast komen. De eerste keer, als achttienjarige jongen, heeft hij er niet echt van kunnen genieten. Nu wil hij er een feestje van maken.

Al snel blijkt dat uit de kast komen helemaal geen feestje is. Het zijn met name vooroordelen en eenzaamheid die om de hoek komen kijken: gevoelige onderwerpen die Klaasen verpakt in hilarische sketches en aanstekelijke liedjes. Over een vaas die pot blijkt te zijn, het genderneutrale toilet en ‘zij die eigenlijk een hij is’. 

Klaasen blinkt uit in zijn uiteenlopende typetjes, maar laat ook een andere kant van zichzelf zien. De scène waarin hij in de rol van zijn moeder kruipt en teruggaat naar het moment van zijn coming out is ontroerend, evenals de brief die zijn vader na deze ‘onthulling’ schrijft. Kwetsbaar is Klaasen in zijn vertolking van het prachtige nummer ‘gewoon opnieuw’, waarin hij maar weer eens laat horen wat voor geweldige zanger hij is. Deze persoonlijke scènes en liedjes worden afgewisseld door vindingrijke sketches en hilarische woordspelingen. Zo is er een LHTBIQ-alfabet voor mensen die graag in hokjes denken en worden er nieuwe barbiepoppen (‘Wheely’, ‘Downie’ en ‘Klimaatbarbie’) geïntroduceerd die passen bij de samenleving anno nu.

Met dezelfde groep acteurs op het toneel, hetzelfde creatieve team achter de schermen en het thema seksuele identiteit als rode draad door de voorstelling, verandert Klaasen niets aan de succesformule van de eerste Showponies. Er zijn weer heerlijke duetten met Freek Bartels, scherpe dialogen met Daniel Cornelissen, geweldige choreografieën van Daan Wijnands en een strakke regie van Gijs de Lange. Maar dit betekent niet dat Showponies 2 een slappe kopie van zijn voorganger is. In rap tempo dendert de succestrein van Alex Klaasen door in het genre waarin hij ook dit keer alles van zichzelf kan laten zien. Zijn nieuwe invalshoeken en briljante vondsten maken de voorstelling tot een waardige opvolger.

Showponies 2 is entertainment van het hoogste niveau: de voorstelling is vlot, scherp en relevant. Maar bovenal is het genieten van het ongekende talent van Alex Klaasen. 

Showponies 2 is nog t/m 26 april 2020 te zien in theaters door het hele land.