Creatieve Back to Oz is perfecte familievoorstelling

Meer dan honderd jaar geleden creëerde de Amerikaanse schrijver L. Frank Baum het Land van Oz in zijn boek ‘The Wonderful Wizard of Oz’. Veel films, musicals en theatervoorstellingen volgden, zoals de wereldberoemde film met Judy Garland uit 1939. Dat het inmiddels klassieke sprookje vandaag de dag nog steeds relevant is, bewijst Het Filiaal theatermakers met Back to Oz.

In deze bewerking van het iconische verhaal is Doortje (Naomi van der Linden) een jonge weervrouw die door een storm in het Land van Oz terechtkomt. Daar ontmoet ze een vogelverschrikker zonder verstand (Maurits van den Berg), een blikken man zonder hart (Sacha Muller) en een leeuw zonder moed (Jaike Belfor). Samen gaan ze op zoek naar de tovenaar die Doortje en haar hondje Toto weer terug kan sturen naar Hilversum en haar nieuwe vrienden weer hersenen, een hart en lef kan geven. 

Bijzonder is dat er tijdens de voorstelling live videobeelden op het grote scherm boven het podium geprojecteerd worden waarop miniatuurfiguren van de personages door verschillende maquettes van landschappen bewegen. Ook hebben de muzikanten van K.O.Brass en Slagwerk Den Haag een prominente plek op het podium gekregen. Hierdoor wordt het toneelbeeld soms een beetje rommelig, maar dat maken de vele creatieve vondsten van de makers meer dan goed. Zo vliegt de heks dankzij een greenscreen over het Land van Oz en worden er regelmatig scherpe verwijzingen gemaakt naar het hier en nu. 

Tussen al het multimediale ‘geweld’ is het vooral Henke Tuinstra die de show steelt. Ze speelt haar rol als wraaklustige heks met verve én met heel veel humor. Ze blijft elke scène opnieuw verrassen en brengt een welkome gelaagdheid aan in een rol die al snel een karikatuur had kunnen worden.

Naast de nieuwe muziek van componist Gábor Tarján heeft ook het wereldberoemde Somewhere over the Rainbow een plek gekregen in de voorstelling. Het nummer dat onlosmakelijk verbonden is met de film en musical lijkt echter niet helemaal op zijn plek in deze Nederlandse voorstelling. Dat neemt niet weg dat het nummer prachtig oprecht gezongen wordt door Naomi van der Linden, die naast een fantastische zangeres ook bewijst een bekwame actrice te zijn. Ze is ontwapenend als Doortje en neemt het publiek aan de hand mee tijdens haar ontdekkingstocht waarin de vrienden erachter komen dat ze allang hadden waar ze naar zochten.

Back to Oz doet het wereldberoemde sprookje eer aan. De talloze creatieve vondsten, de humorvolle scènes en het nog altijd herkenbare verhaal maakt Back to Oz de perfecte familievoorstelling die menig hart zal verwarmen.

Back to Oz is nog t/m 29 december te zien in Stadsschouwburg Utrecht en gaat vanaf 2 januari 2020 op tournee door Nederland.