Het Pauperparadijs deze zomer terug in Drenthe

Deze zomer zal de theatervoorstelling Het Pauperparadijs,weer te zien zijn in Het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Het door de producent aangegeven benodigde aantal verkochte tickets, 20.000, is niet gehaald; de teller staat op 15.000. Maar met dit aantal verkochte tickets, de oprichting van de stichting Vrienden van Het Pauperparadijs en de positieve inzet van de gemeente, durven regisseur Tom de Ket, schrijfster Suzanna Jansen en producent Wolter Lommerde de stap toch te wagen.

Tom de Ket, regisseur van de voorstelling, die deze zomer ook de rol van Verteller op zich zal nemen. De meeste castleden die eerder meespeelden in Drenthe zijn er komende zomer weer bij; Dragan Bakema zal de rol van Generaal Van den Bosch weer op zich nemen. Myrthe Burger en Steyn de Leeuwe spelen Cato en Teunis. Paul R. Kooij is deze zomer helaas niet beschikbaar. Tom de Ket zal de rol van Verteller van hem overnemen. De repetities beginnen op 18 mei.

Het Pauperparadijs is te zien van 3 juni tot en met 9 augustus op de buitenplaats van Het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Eerder speelde de voorstelling daar in 2016 en 2017 en trok toen ruim 90.000 bezoekers. In 2018 verhuisde het theaterspektakel over arm en rijk naar Koninklijk Theater Carré. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen, die ook als dramaturg aan voorstelling is verbonden. Zij tekende het intrigerende verhaal op van haar voorouders, die reisden net als tienduizenden weeskinderen en paupers in de 19e eeuw naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een onmenselijk drama.