Haal het doek maar op en zet maar aan die Jukebox!

Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee, de nieuwe Nederlandse Jukebox musical van Ruud de Graaf en Hans Cornelissen wordt aangeprezen als een musical waarin Nederlandstalige nummers, uit met name de jaren zestig en zeventig, centraal staan. Een voorstelling die ons meeneemt in de wereld van de schnabbelartiest. Waar het verhaal wat ondergeschoven blijft, viert de jukebox in deze musical hoogtij.

Conferencier Rolf Molenaar (Tony Neef) en zangeres Lonneke Rimini (Mariska van Kolck) ontmoeten elkaar aan het begin van de voorstelling op een begrafenis. Samen blikken ze terug op het jaar dat volgde nadat zij samen met een groepje jonge artiesten (Dook van Dijck, Julia Berendse, Jordy van Loon & Willemijn van Holt) het Songfestival van Knokke wonnen. Een jaarlang tourden zij in een klein busje door het land van feestzaal tot buurthuis.

Dit gegeven biedt alle ruimte om de ups en downs van het werken als schnabbelartiest te belichten. Waar dit gegeven misschien nog wel meer ruimte voor biedt, is het afvuren van een aaneenschakeling van grote en minder grote Nederlandstalige hits uit de jaren zestig en zeventig. Het gegeven waaraan deze voorstelling zich ophangt, een groep artiesten die van optreden naar optreden reist, geeft alle ruimte om lied na lied als performance te presenteren. Dit zorgt voor een lekkere vaart in de voorstelling.

Het verhaal vormt hiermee een fijne kapstok. Echter wel een wankele kapstok. Deze hangt zo vol met liedjes, dat het vlakke verhaal – dat nergens echt diepgang krijgt of raakt – bijna er aan onderdoor gaat.

De voorstelling blijft echter staande door de heerlijke performances van de cast, de afwisseling in de liedjes en de snelheid waarmee alles gepresenteerd wordt. Iedereen binnen de cast is op zijn plek en het samenspel is heerlijk. Met name Julia Berendse valt op met haar bijzondere stem. “Brandend zand”, dat door haar vertolkt wordt, is een hoogtepunt in de voorstelling.

Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee is geen hoogvlieger, maar wel een heerlijke wegkijker. Haal het doek maar op en zet maar aan die Jukebox! Een avondje genieten van typisch Nederlandse, kneuterige liedjes, hits en klassiekers uit het Nederlands repertoire kan voor niemand een straf zijn.