Goodbye, Norma Jeane: een intrigerend verhaal in een dromerig decor

Marilyn Monroe. Wie kent haar niet? Een actrice. Een wereldberoemd icoon. Een begeerd sekssymbool. Een turbulent leven. En een dood waarover nog altijd de meest bizarre verhalen rondgaan. Wat gebeurde er op 5 augustus 1962?

Het is 1984 als Henri Mortensen (Soy Kroon), een jonge en ambitieuze journalist, ergens in een klein dorpje in Engeland aanbelt. Een vrouw van 58 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards (Ellen Pieters), maar de jongeman weet wel beter: de vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beroemd als Marilyn Monroe (Brigitte Heitzer) en waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 22 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden. Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Uit angst dat hij haar geheim onthuld, vertelt Norma Jeane wat er die specifieke nacht is gebeurd.

Op 10 februari 2020 ging de musical Goodbye, Norma Jeane in première in de Goudse Schouwburg in Gouda. De cast bestaat uit Brigitte Heitzer, Ellen Pieters en Soy Kroon. Brigitte en Ellen kruipen allebei in de huid van Marilyn Monroe en Soy speelt het grootste deel van de voorstelling de journalist Henri Mortensen. Daarnaast hebben Ellen en Soy ook nog andere wat kleinere rollen in het stuk.

Het is een meeslepend verhaal. Door middel van opgenomen tapes leren we het ‘echte’ verhaal van Marilyn Monroe kennen. Aan Brigitte de taak om deze tapes tot leven te brengen en te laten zien wat er schuilging achter de mooie lach van de actrice. Want zo makkelijk was het leven niet van deze Norma Jeane Baker.

Brigitte is ijzersterk. Ze bewijst maar weer hoeveel talent zij in zich heeft, om ook moeiteloos iemand als Marilyn Monroe geloofwaardig over te brengen. Daarnaast weet ze het publiek te raken op de juiste momenten door de kwetsbaarheid en timing van haar spel. Brigitte is dan ook perfect gecast voor deze rol.

Ellen zet een mooi spiegelbeeld neer van Brigitte: een wat oudere vrouw die geluk vond in een leven in de schaduw, zonder aandacht. Daarnaast speelt Ellen ook de moeder van Marilyn Monroe, waarmee ze zorgt voor de nodige lach bij het publiek.

Ook Soy houdt zich goed staande in dit wat zwaardere stuk. Hij is natuurlijk jonger dan zijn twee tegenspeelsters, maar doet hier absoluut niet aan onder. Na zijn rollen in de wat luchtigere stukken als Vamos! en Mamma Mia! is het fijn dat Soy ook deze kant van zichzelf kan laten zien. Hij bewijst dat hij ook een serieuze en volwassen rol op zich kan nemen. Dat laatste laat hij vooral zien in de rol van Bobby Kennedy, de broer van John F. Kennedy. De affaire die hij en Brigitte neerzetten, raakt je als toeschouwer.

De cast van Goodbye, Norma Jeane bestaat dus enkel uit drie mensen. Eigenlijk is dat ook wel prettig. De acteurs zijn erg goed op elkaar ingespeeld en de focus ligt volledig op het verhaal, zonder poespas. Het acteer- en zangwerk van de cast zorgt ervoor dat je van begin tot eind geboeid blijft. Want natuurlijk wil je als toeschouwer weten wat er in de laatste nacht van Marilyn Monroe is gebeurd. Hier wordt met een fijne spanningsboog naartoe gewerkt.

Dit alles speelt zich af voor een decor van witte doeken. De witte doeken zorgen voor een dromerig toneelbeeld, waardoor je makkelijk mee wordt genomen in de flashbacks van Norma Jeane. Daarnaast worden er zo nu en dan beelden op geprojecteerd van Marilyn Monroe. Dit is helaas alleen niet altijd even goed zichtbaar en dat is zonde in een verder goed uitgewerkt decor.

Vanaf het moment van de ontknoping, wat gebeurde er in die laatste nacht van Marilyn Monroe, wordt het stuk wat langdradig. Het verhaal wordt nog heel erg rondgepraat, dit had een wat meer open einde mogen zijn. Dat had het geheel net wat mysterieuzer gemaakt, in de stijl van Marilyn Monroe en haar dood zelf.

Brigitte, Ellen en Soy vertellen je op intrigerende wijze over de laatste nacht van Marilyn Monroe. Het is geloofwaardig en ontroerend en je leert Marilyn Monroe op een hele andere manier kennen. In het decor van dromerige, witte doeken komt dit mysterieuze verhaal helemaal tot zijn recht!

Goodbye, Norma Jeane staat nog tot en met 3 mei 2020 in verschillende theaters in Nederland.