Buyer & Cellar gedragen door tomeloze energie van Freek Bartels

Met Buyer & Cellar staat Freek Bartels voor het eerst solo op het toneel. Anderhalf uur lang neemt hij het publiek mee in de belevingen van het personage Alex More. More werkt als winkelbediende in een winkelstraat, die zich bevindt in de kelder van Barbara Streisand.

Het gegeven van een winkelstraat in de kelder van Barbara Streisand klinkt bizar. Echter, zo maken we op uit de introductie door Freek Bartels, bestaat het echt. De rest wat komen gaat is verzonnen. Hiermee bereidt Freek het publiek voor op wat ze kunnen verwachten. Een verhaal waarin zijn personage oog in oog komt te staan met de legende Barbara Streisand, in haar kelder.

Ondanks dit absurde gegeven, weet Bartels het publiek anderhalf uur lang erg te boeien. Dit is mede te danken aan de tomeloze energie en overtuigingskracht waarin hij met minimale middelen het publiek meezuigt in zijn verhaal. De voorstelling raast voorbij, maar weet ook een serieuzere snaar te raken als het gaat om wat het personage nu eigenlijk wil met zijn leven. Het script van Jonathan Tolins is sterk vertaald door Jeremy Baker en zit vol humor. Freek Bartels bewijst hier zeer goed mee uit de voeten te kunnen. Grappig detail in de regie (Paul Eenens) is de aanwezigheid van desinfectiepompjes, die het personage Alex More continue gebruikt om zijn handen te desinfecteren. Een leuke knipoog naar de huidige tijd.

Ook als je geen fan bent van Barbara Streisand is Buyer & Cellar goed te volgen. Kennis over deze diva is niet noodzakelijk om de humor te snappen. De absurditeit van het geheel maakt het grappig genoeg. Daarnaast gaat het uiteindelijk om Alex Moore en niet om La Streisand en vormt haar kelder en aanwezigheid uiteindelijk enkel het decor voor zijn verhaal. Een verhaal dat wordt gedragen door de tomeloze energie en ijzersterke vertolking door Freek Bartels. Een must see!