Nieuwe Nederlandse musical Stil in Mij deelt tipje van de sluier

Op 5 maart 2019 verzamelde een handjevol pers zich in de Generatorstudio van Amsterdam om daar de perspresentatie van Stil in Mij bij te wonen. Stil in Mij is een nieuwe Nederlandse musical met verschillende bekende en onbekende Nederlandse popnummers. Daar is ‘Stil in Mij’ van Van Dik Hout er één van, maar ook nummers als Oceaan (van Racoon), Wit Licht (van Marco Borsato) en Open je Ogen (van Bløf) komen voorbij.

Het verhaal van Stil in Mij gaat over vier mid-twintigers. Vroeger waren ze de beste vrienden en vormden ze zelfs samen een popgroepje. Nu zijn ze elkaar uit het oog verloren en hebben zo ieder hun eigen leven en levensstijl. Wanneer hun gezamenlijke vriendin en tevens lid van hun hechte popgroepje om het leven komt door zelfdoding, zoeken de vrienden elkaar weer op. 

Stil in Mij wordt geregisseerd door William Spaaij en dit is, zoals hij zelf zegt, zijn regiedebuut. Wij kennen William Spaaij als de ambitieuze en talentvolle musicalacteur bekend van Mary Poppins, Hair en Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. William Spaaij maakte eerder al bekend dat hij zich sowieso een jaar lang volledig wilde concentreren op de regie. En daar is ie dan, de eerste productie die William Spaaij volledig zelf regisseert: Stil in Mij.

William, wat maakt het regisseren nou zo leuk?
William: ‘’Ik merkte dat ik heel erg de behoefte had afgelopen jaren om met mensen te werken en hun te laten opbloeien. Dat aspect vind ik er heel erg leuk aan. Het gaat niet meer zozeer om mij, maar dat je echt iets met elkaar kan maken. Ik vind het heel leuk om de muziek van Marnix (Wetzer) en dingen van de cast met elkaar te combineren en dat jij de leidraad daardoorheen bent. Het is ook leuk om zelf creatief te denken, lekker impulsief want we maken het stuk echt op de vloer!’’

Wat kun jij persoonlijk in deze productie stoppen?
William: ‘’Sowieso wel de ervaring in het musical genre zelf. Daarnaast moet ik nog heel erg ontdekken wat mijn handtekening is, maar ik probeer wel heel erg naar het geheel te kijken. Bijvoorbeeld dat het decor echt onderdeel is van het verhaal. Ook ben ik heel erg voorstander van het experimenteel theater.’’

Gelukkig verdwijnt William Spaaij niet volledig van het toneel. Hij vertelt: ‘’Regie gaat wel een groot deel van mijn toekomst worden, naast het spelen dat wil ik ook blijven doen. Een combinatie zou het leukste zijn.’’ 

Aan musicalacteurs Ferry Doedens, Jeroen C. Molenaar, Zoï Duister en Dieuwke Tönissen de taak om de visie van regisseur William Spaaij werkelijkheid te maken. Zij spelen de rollen van de vier vrienden.

Ferry, kun jij ons wat meer over je rol vertellen?
Ferry: ‘’Ik speel Mika en hij is tegenwoordig helemaal zen met zichzelf. Hij is erachter gekomen dat hij op mannen valt terwijl hij toch meerdere vriendinnetjes heeft gehad. Uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen om het leventje met de sociale media en het drukke achter zich te laten. Een jongen die erg relaxed is.’’

Zoï, jij speelt Siem. Hoe zit zij in elkaar?
Zoï: ‘’Siem is een vrij pientere dame, en die slimheid zit haar eigenlijk in de weg. In zoverre dat ze eigenlijk te veel van de dingen begrijpt en daar te diep in verwikkeld raakt waardoor het gevoel soms een beetje ver te zoeken is.’’

Hebben de kernwoorden Stil in Mij nog een speciale betekenis voor jouw personage?
Zoï: ‘’Ik ben degene die dat nummer inzet. Het staat voor het wegvallen van alles om je heen als je hoort dat er een vriendin van je is overleden. De wereld lijkt dan voor jou stil te staan, terwijl voor anderen eigenlijk alles doorgaat.’’

Nog een ruime week repeteren en dan staat Stil in Mij vanaf 16 maart in de theaters door heel Nederland. Op 31 maart gaat de voorstelling in première. Het belooft een voorstelling te worden die je aan het lachen maakt, maar je ook wel aan het denken zet en je weet te raken. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar deze nieuwe Nederlandse musical! 

Nog meer over de musical Stil in Mij zien? Ga dan naar onze Facebookpagina voor een livevideo van de hele perspresentatie!