TapasTheater: een aanwinst voor theaterland

Wel zin in een avondje theater? Maar je weet niet echt wat te gaan zien of je hebt geen zin om alleen toneel, musical, cabaret of dans te zien? Dan is het TapasTheater in Amsterdam iets voor jou. Na een halfjaar proefdraaien opende op zondag 24 februari het TapasTheater officieel haar deuren.

Volgens oprichtster Tessa Harmsen, voorheen actief als publiciteitsverantwoordelijke voor onder andere (muziek)theaterproducties, is het TapasTheater ontstaan uit twee behoeftes. “Er zijn heel veel mensen die wel zin hebben in een avondje theater, maar die niet per se zin hebben om drie uur of een hele avond in de schouwburg te zitten“, aldus Tessa. “Daarnaast merkte ik via mijn werk dat er ontzettend veel talentvolle mensen zijn die niet veel betaalbare podia hebben om hun werk te laten zien, vlieguren te maken en om publiek op te bouwen“. Deze twee gegevens heeft Tessa samengebracht in een ontspannen en ongedwongen setting waar je naast van theater, ook kan genieten van lekkere hapjes en drankjes.

Bij binnenkomst bij TapasTheater betreed je een gezellige en sfeervolle ruimte met voldoende zitjes. Op de schermen wordt getoond welke voorstellinkjes er die avond of middag te zien zijn. Met nadruk op voorstellinkjes, want de wisselende programmering van het TapasTheater bestaat uit drie of vier voorstellinkjes van elk twintig minuten die ieder vier keer worden opgevoerd op een avond. Dit zorgt ervoor dat er elke vijftien minuten een voorstellinkje start. Bij de samenstelling van het programma wordt er altijd op toegezien dat het programma gevarieerd is. Van toneel, naar cabaret en van cabaret naar dans of muziektheater/musical.

De vier zaaltjes, gelegen in de kelder van het pand, waar de voorstellinkjes worden opgevoerd zijn klein. Elke voorstellinkje kan dan ook per keer slechts door een handjevol publiek gezien worden. Dit maakt het heel intiem en geeft het een huiskamergevoel mee. Dit is theater op een ander niveau. Nog nooit in Nederland zat je er zo dicht op. Uiteraard brengen de 20 minuten en de kleine ruimte beperkingen met zich mee, maar dit dwingt de makers inventief te zijn. Dat biedt nieuwe (interactieve) mogelijkheden en het brengt theater terug naar de essentie: wát (inhoud) wil de maker mij vertellen, in plaats van hoé (vorm) wil de maker mij het vertellen. Aangezien je als publiek zo dicht er bovenop zit ben je automatisch al gecharmeerd van wie er ook voor je staat. En mocht een voorstelling nou toch niet helemaal je ding zijn? Agh het duurt maar 20 minuten!

Alles in het TapasTheater straalt een relaxedheid uit. Reserveren voor een voorstellinkje is meestal niet nodig en je drankje mag mee de zaal in. En heb je trek gekregen? Dan trek je een tapa uit de muur.

Met het TapasTheater toon initiatiefnemer Tessa Harmen lef en durf. Maar de afgelopen maanden proefdraaien wijzen erop dat het aanslaat. Het aanbod is enorm divers en niet alleen het talent, wat nog vlieguren moet maken, weet zijn weg te vinden naar het TapasTheater. Musicalartiesten zoals Rosa da Silva, Gerben Grimmius, Michelle van de Ven en Marijn Brouwers staan ook op het programma. De laatste twee staan trouwens in maart in het TapasTheater. Tevens is er nog de gehele maand maart een nieuwe minimusical te zien.

Het TapasTheater is gevestigd aan de Andreas Bonnstraat 40-H te Amsterdam (te voet bereikbaar vanaf metro station Weesperplein). Het theater is geopend op donderdag (18:30 – 00:00), vrijdag en zaterdag (18:30 – 01:00) en op zondag middag (15:00 – 20:00). Kaartjes voor voorstellingen koop je aan de bar of via de website. Wacht op de avond zelf niet te lang met het kopen van kaartjes, want voor je het weet zijn de zaaltjes vol.