Kinky Boots knalt van het podium

Kinky Boots won veel belangrijke Amerikaanse theaterprijzen waaronder Tony Awards voor beste musical, muziek en hoofdrolspeler: Billy Porter. De verwachtingen zijn hooggespannen voor de Nederlandse productie van deze nieuwe musicalklassieker.

De musical met muziek van Cyndi Lauper vertelt het verhaal van Charlie (Jonathan Demoor) die onverwacht en met tegenzin de schoenenfabriek van zijn overleden vader moet overnemen op het Engelse platteland. Al snel is duidelijk dat de schoenenfabriek op het punt staat failliet te gaan. Eén van zijn medewerkers, Lauren (Vajèn van den Bosch), komt met het idee om een onaangeboorde niche te zoeken in de schoenenwereld, dit alles in de hoop om de fabriek nog te redden. Niet snel later botst Charlie letterlijk tegen Lola (Naidjim Severina) aan. Lola is een drag queen uit Londen die tegen een grote uitdaging aanloopt; vrouwelijke laarzen met hak vinden die het gewicht van een man kunnen dragen. Een niche voor Charlies schoenenfabriek lijkt gevonden, al zit niet iedereen op het Engelse platteland te wachten op de ideeën en suggesties van de excentrieke Lola. Wat volgt is misschien niet zo verrassend, maar wel uitermate vermakelijk.

Kinky Boots is grappig en ontroerend tegelijk en dat is volledig te danken aan het geweldige script van Harvey Fierstein. Niet alleen valt er te lachen om de scherpe en platte humor die je van een drag queen als Lola verwacht, maar de rode draad van het verhaal is verre van plat. Kinky Boots gaat over het moeten passen in rolpatronen die andere opleggen, je vrijvechten, je aanpassen, maar niet jezelf verliezen en je altijd moeten verdedigen om wie je bent. Gelukkig gaat Kinky Boots net zozeer over de kunst van het vergeven, je openstellen voor mensen die anders zijn en voorbij iemands façade kunnen kijken. De kracht van Kinky Boots is de vernuftigheid waarin humor en de boodschap hand in hand gaan en elkaar prachtig aanvullen. Deze balans is essentieel om Kinky Boots te laten slagen.

Opvallend was de keuze Naidjim Severina te casten als Lola. Severina is nog geen dertig jaar oud terwijl de alom geprezen Billy Porter al in de veertig was toen hij de rol op Broadway creëerde. Het leeftijdsverschil met Charlie brengt een interessante spanning mee. In de Nederlandse productie zijn Charlie en Lola van dezelfde leeftijd, en dat geeft het verhaal een andere dimensie. Het feit dat ze generatiegenoten zijn, maakt het extra interessant wanneer blijkt dat Severina en Demoor beide jonge en ambitieuze versies van hun personages neerzetten. De woordenwisseling tussen hen in de tweede akte gaat door merg en been en de pijn is voelbaar tot op de achterste rij van het theater. Maar het verhaal draait niet alleen om deze twee, zo is er ook nog Vajèn van den Bosch als Lauren. Lauren is hysterisch verliefd op Charlie en daar weet van den Bosch heerlijk mee uit te pakken. Het ensemble bestaat o.a. uit de Angels, een paar drag queen collega’s van Lola. Ze zorgen regelmatig voor de pit en extravagantie die je bij een drag show kan verwachten. Ze stelen meer dan terecht dan ook regelmatig de show.

Kinky Boots is een vrolijk feestje met een boodschap die prachtig inspeelt op herkenbare dilemma’s en uitdagingen in de wereld van nu. Dankzij een verrassende Naidjim Severina als Lola en een sterke Jonatan Demoor knalt Kinky Boots van het podium. Het eerlijke script met de fantastische muziek komen tot zijn recht in de Nederlandse productie. Natuurlijk is dit geen Broadway en moet je soms door de kostuums van Lola en de Angels (sorry maar hiermee zou je absoluut niet mee wegkomen in een ‘design challenge’ van RuPaul’s Drag Race) én het waaihouten decor heen kijken. Maar Kinky Boots staat nog steeds als een huis.