Tina Turner musical: Nyassa Alberta ademt in alles Tina Turner

Terwijl storm Ciara afgelopen zondag 9 februari over Nederland raast, komt in het Beatrix Theater Utrecht bekend Nederland (letterlijk) binnenwaaien voor de première van TINA – de Tina Turner musical. De musical is ontwikkeld door Joop van den Ende in samenwerking met Tina Turner zelf en is al een groot succes op West End, Broadway en in Hamburg. Vanaf vandaag kan ook Nederland aan dit rijtje worden toegevoegd en kan het Nederlandse publiek ook kennismaken met het levensverhaal van ‘The Queen of Rock-‘n-Roll’. De hoofdrol van Tina Turner is weggelegd voor de in Nederland nog redelijk onbekende Nyassa Alberta. Weet zij de hoge verwachtingen waar te maken?

TINA – de Tina Turner musical vertelt het levensverhaal van Tina Turner. In de musical zie je hoe Anna-Mae, een meisje uit Nutbush, Tennessee, via haar turbulente relatie met Ike Turner uitgroeide tot de onbetwiste ‘Queen of Rock-‘n-Roll’ Tina Turner. Je leert Tina Turner kennen als een doorzetter die zich niet aan de regels hield, maar ze zelf maakte.   

Het toch wel dramatische levensverhaal van Tina Turner is in deze musical uitstekend uitgewerkt. Als publiek zie je niet alleen de artiest Tina Turner, maar ook de kwetsbare en krachtige vrouw die achter deze artiest schuilgaat. Aangezien de hele musical om Tina zelf draait, is deze rol vrijwel continu op het toneel aanwezig waarbij zelfs de changementen onder toeziend oog van het publiek plaatsvinden. Kortom een zware rol voor iedere musicalactrice, maar Nyassa Alberta laat zien dat zij deze rol met gemak aankan. Ondanks de weinige rustmomenten blijft Nyassa pieken in haar energie waardoor zij Tina Turner neerzet als een krachtige vrouw. Daarbij komt nog eens kijken dat de zang van Nyassa, zelfs tijdens de uitputtende, energieke danspasjes, zo sterk is dat het bijna in de buurt lijkt te komen van de echte Tina Turner. Na het nummer ‘River Deep, Mountain High’ middenin de eerste akte, kreeg zij dan ook meer dan verdiend een minutenlange staande ovatie. Iets dat zeer zeldzaam is tijdens een première.  

Het is duidelijk dat Nyassa Alberta de persoon is die deze musical draagt, maar toch zijn er ook andere aspecten die opvallen. Zo weet tegenspeler Juneoer Mers als Ike Turner enorm te overtuigen in zijn acteerspel. Hierbij doet hij het publiek bij zijn gewelddadige woede-uitbarstingen schrikken en bij zijn kwetsbare scènes doet hij het publiek meeleven. De muziek van Tina Turner is iconisch en iets dat iedereen herkent. Het is dan ook een gewaagde keuze dat sommige van die welbekende nummers in deze musical zijn vertaald naar het Nederlands ten behoeve van het verhaal. Het blijft een persoonlijke kwestie of je hier wel of niet van houdt, maar een beetje gek is het af en toe wel. Zo ligt ’Ik zal voor je dansen’ toch net iets anders in het gehoor dan ’Private dancer’. Vertaling of niet, de uiterst strakke choreografieën staan als een huis. De energie die bij de groepsnummers door ieder castlid stuk voor stuk wordt gegeven spat ervan af waardoor stil zitten bijna onmogelijk lijkt. 

TINA – de Tina Turner musical zit van zichzelf al goed in elkaar, maar wordt overduidelijk naar een nog hoger niveau getild door hoofdrolspeelster Nyassa Alberta. Zij weet het turbulente levensverhaal van Tina Turner zo neer te zetten dat het vanaf het begin af aan bijna lijkt alsof je naar Tina Turner zelf kijkt. Daar komt nog eens bij dat de rest van de cast voor een onmisbare aanvulling zorgt waardoor de energie van het toneel afspat. TINA – de Tina Turner musical is exclusief te zien in het Beatrix Theater in Utrecht.