Pas op spettergevaar!; Verfrissende versie van Mamma Mia!

Op zaterdag 7 maart ging in de Stadsschouwburg van Antwerpen de vernieuwde, Vlaamse versie van de musical Mamma Mia! in première. Producent Deep Bridge heeft de vrijheid gekregen om deze welbekende musical in een nieuw jasje te steken en dat geeft een verfrissende kijk op het verhaal. Van de kostuums, tot aan de danschoreografieën, tot aan het decor (met echt water en zand!); de aanpassingen zijn groot en dat wekt de nieuwsgierigheid. 

De musical, die draait rondom de muziek van ABBA, speelt zich af op een Grieks eiland. Sophie (Tinne Oltmans) staat op het punt te trouwen met Sky (Michiel De Meyer) en wil door haar vader worden weggegeven. Alleen is het niet duidelijk wie haar vader is. Ze nodigt Bill (Stany Crets), Harry (Govert Deploige) en Sam (Johan Terryn) uit, 3 voormalige liefdes van haar moeder Donna (Ann Van den Broeck). Donna wordt compleet verrast door het weerzien van de mannen en staat plots oog in oog met haar bruisend verleden. Gelukkig krijgt ze de steun van haar vriendinnen Rosie (Ilse La Monaca) en Tanya (Evi Hanssen).

Het is leuk om te zien wat creatieve vrijheid met zo’n welbekende voorstelling als Mamma Mia! kan doen. Iets wat erg mooi door de scènes heen verweven is, is het decor. Producent Deep Bridge laat alle oerelementen zoals water, aarde, lucht en vuur terugkomen in het decor en dat heeft een grote toegevoegde waarde. In combinatie met de kostuums zorgt het decor er niet alleen voor dat je je als publiek meer in Griekenland waant, maar het geeft ook nog eens een extra dimensie aan sommige nummers. Met name de inzet van het element water in het nummer ‘Lay All Your Love On Me’, is spectaculair te noemen en bovenal spettergevaarlijk voor de eerste paar rijen in het publiek.  

Ook de inhoud van de show is her en der wat aangepast. Zo zijn sommige scènes wat meer uitgediept en is er een heuse kleine Sophie toegevoegd aan het verhaal. De uitgediepte scènes maken de beweegredenen van sommige personages duidelijker, maar kunnen hierdoor tegelijkertijd een beetje overbodig voelen omdat het verhaal toch al welbekend is. Desalniettemin hebben de extra toevoegingen in de scènes zeker een meerwaarde, omdat er simpelweg meer te zien is op het toneel waarbij ook het ensemble een groter aandeel heeft. Hierdoor ontstaat er nog meer energie op het podium waardoor dat typische feel-good gevoel goed tot zijn recht komt.  

Iemand die direct opvalt uit de cast is Tinne Oltmans. Waar het bij sommige andere acteurs en actrices lijkt alsof ze af en toe nog even in moeten komen in een nummer, weet Tinne direct de juiste noten te raken in haar zang waardoor ze een zeer overtuigende Sophie neerzet. Ook het acteerwerk van de vriendinnen van Sophie, Ellie (Helle Vanderheyden) en Lisa (Shana Pieters) mag zeker genoemd worden. Zij laten zien dat ook Sophie’s vriendinnen een totaal eigen karakter hebben en weten dit stralend over te brengen. Het algehele dansniveau van de cast ligt echt heel hoog waarbij alles zeer strak wordt uitgevoerd. Deze hoge danskwaliteiten komen in het ene nummer echter wel meer tot zijn recht dan in het andere nummer. Er zitten namelijk zulke goede dansers en danseressen in het ensemble dat de choreografieën af en toe zelfs te makkelijk lijken voor deze talentvolle cast. Dit is echter alleen maar een compliment, want de energie die de cast uitstraalt spat er in elk nummer vanaf. 

Deze nieuwe, Vlaamse versie van Mamma Mia! heeft een ontzettend verfrissende insteek waardoor het verhaal toch net weer anders wordt belicht. Hierdoor is het ook voor de echte Mamma Mia! kenners alsnog hartstikke leuk om hiernaar toe gaan. Met inmiddels al meer dan 50.000 verkochte tickets op de teller, is de speelperiode al verlengd tot en met 12 april 2020. De Vlaamse versie van Mamma Mia! van producent Deep Bridge is exclusief te zien in de Antwerpse Stadsschouwburg.