Erik Van Looy is de ‘Stem van God’ in Vlaamse Spamalot

Erik Van Looy gaat meespelen in de musical ‘Spamalot’. Hij zal echter niet op de bühne staan in maliënkolder of harnas, hij zal zelfs helemaal niet te zien zijn. Wél neemt hij de onzichtbare -doch cruciale- rol als ‘stem van God’ op zich. Hij volgt hiermee Guy Mortier op, die zich in 2011 aan deze rol waagde. 

“Het is geen geheim dat ik een enorme Monty Python fan ben, ik heb ‘The Holy Grail’ zeker 96 keer gezien en om nu op enige afstand deel te mogen uitmaken van hun wereld is echt een privilege.  Ik zag het dan ook meteen zitten toen Stany Crets me belde om ‘de stem van God’ te vertolken. Zeker toen ik hoorde dat ik daarmee een van mijn all-time helden Guy Mortier mocht opvolgen. Het is eerder een kleine rol, maar ik moet ergens beginnen als musical acteur hé (lacht)” Erik Van Looy.

Jan Van Looveren, Jonas Van Geel, Koen Van Impe, Walter Baele, Ann Van den Broeck, Dieter Verhaegen, Nordin De Moor en Kobe Van Herwegen spraken gisteren, een week voor de eigenlijke repetities af voor een hamburger en de eerste lezing van het script.

Net als de film is het verhaal een parodie op de legende van Koning Arthur, die samen met zijn bediende Patsy op zoek gaat naar de Heilige Graal. Maar door de toevoeging van van-de-pot-gerukte Broadway-parodieën is de musical toch nét anders. Spamalot moet zowat de grappigste musical ooit zijn, gekruid met de typisch humor van Monty Python. En dus nu ook met de stem van Erik Van Looy.

‘Monty Python’s Spamalot’ ging op 17 maart 2005 in première op Broadway, in een regie van Mike Nichols. De originele productie won 3 Tony Awards waaronder deze voor Beste Musical (2004). Stany Crets won met Spamalot in 2011 de Vlaamse Musicalprijs voor Beste Regie. Nordin De Moor en Jonas Van Geel, werden gelauwerd met respectievelijk de titels ‘Beste Mannelijke Bijrol’ en ‘Aanstormend Talent’.

Monty Python’s Spamalot speelt vanaf 17 maart try-outs in Capitole Gent en gaat op 28 maart in première in Stadsschouwburg Antwerpen.