Stil in Mij: kort maar krachtig!

Op 31 maart 2019 ging de musical Stil in Mij in première, de nieuwe Nederlandse musical van STENT Producties. MusicalReports mocht de voorstelling afgelopen vrijdag bezoeken in de Lochemse Schouwburg.

Stil in Mij gaat over vijf twintigers die op de middelbare school een hechte vriendengroep waren. Ze verliezen elkaar uit het oog, totdat één van hun zelfmoord pleegt. De andere vier blijven verslagen achter en komen opnieuw bij elkaar. Ze halen herinneringen op en praten over hun eigen problemen. Dit zorgt voor een ontroerend verhaal waarin vriendschap centraal staat.

Het verhaal is mooi en heeft ook echt een diepere boodschap; accepteer wie je bent. Dit gecombineerd met bekende Nederlandse nummers, die ook ieder voor zich een bijdrage leveren aan het verhaal. Qua gevoel is het te vergelijken met The Passion en dat is zeker niet negatief.

Ook de personages komen goed uit de verf. De vier vrienden worden gespeeld door Ferry Doedens, Dieuwke Tönissen, Zoï Duister en Jeroen C. Molenaar en hebben allemaal een eigen verhaal. De voorstelling duurt maar 1,5 uur, maar toch heb je als publiek het gevoel dat je de personages echt leert kennen. Ook de interacties tussen de acteurs zijn leuk en maken de sfeer compleet.

Voornamelijk Zoï Duister en Jeroen C. Molenaar leveren benoemingswaardig werk. Zoï weet ontzettend te raken met de emotie in zowel haar zang als spel. Jeroen is echt de clown van het stuk en dat speelt hij ontzettend goed. Het is net dat stukje luchtigheid dat de voorstelling nodig heeft.

Ook complimenten aan debuterend regisseur William Spaaij. Door alle bewegingen en verplaatsingen die gebeuren op het toneel, blijft de voorstelling interessant. Ook het slim gekozen en multifunctionele decor draagt hieraan bij.

Stil in Mij is een mooie voorstelling met een boodschap. Het is ontroerend, vernieuwend en let op, ook wel een beetje grof, maar zeker de moeite waard om te bezoeken!