Internationale insteek openingsact Musical Awards 2019

Er heerste een gespannen sfeer onder de genomineerden van de Musical Awards afgelopen woensdagavond in het RAI Theater in Amsterdam. En dat is niet gek, want als musicalacteur of musicalactrice geeft zo’n felbegeerde Musical Award toch altijd een extra bekroning op je werk. De ontlading was dan ook groot toen de winnaars hun prijzen in ontvangst mochten nemen.

De grote winnaar van de avond was The Addams Family, zij mochten maar liefst drie awards in ontvangst nemen waaronder de prestigieuze award voor ‘Beste Grote Musical’. De award voor ‘Beste Musical Klein’ ging naar Selma Ann Louis van producent Bos Theaterproducties en Theateralliantie. The Lion King ging er, net zoals in 2018, met de AD Publieksprijs vandoor met een ruime meerderheid van de stemmen. Klik hier voor een volledige lijst van alle winnaars.

Bij de Musical Awards mag een spectaculaire opening natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar brachten zangeres en YouTube-ster Davina Michelle, Freek Bartels en Jamai Loman een tribute aan de moderne generatie Hollywood musicalfilms. Met een krachtige choreografie gemaakt door Ashley Wallen (choreograaf van The Greatest Showman) kwamen nummers uit The Greatest Showman en A Star is Born voorbij. Deze internationaal georiënteerde insteek van de opening was zeker eigentijds, maar liet tegelijkertijd ook het prachtige Nederlandse musicallandschap een beetje in het niet vallen. Waar er voorgaande jaren tijdens de opening vaak op creatieve wijze gefocust werd op de Nederlandse musicalproducties, was dat dit jaar duidelijk niet het geval.

De award voor ‘Beste Mannelijke Hoofdrol’ ging naar René van Kooten voor zijn rol in EvitaTe midden van de rest van de Evita cast gaf hij een emotionele speech waarin hij zijn award opdroeg aan zijn meisjes. Zo zei René: ’Maar vooral is deze award voor mijn meisjes. Tanya, Senna, Sophia, jullie zijn mijn alles, ik hou van jullie dank jullie wel.’ In de vrouwelijke categorie werd medecastlid Brigitte Heitzer bekroond met de Award voor ‘Beste Hoofdrol’ voor haar rol als de Argentijnse Evita. Ook voor haar was dit een bijzonder moment; ’Dit maakt mij zo ontzettend blij en zo trots. Evita is zo ontzettend belangrijk voor mij, dat was het elf jaar geleden al en nu nog steeds’.